Защо да изберем билките?

Отглеждането на лечебни растения осигурява по-добра печалба, отколкото много други земеделски култури!

Прибирането и заготовката на билки могат да се механизират и с това да се намали себестойността на продукцията. Производството на голямо количество суровина, с гарантирано качество, улеснява реализацията й. Съчетано с първична или дълбочинна преработка на билките, то е чудесна перспектива за амбициозни и млади фермери и за семейни ферми.

У нас вече има много добри примери на успешни бизнес инициативи с билки. Екипът на Фондация „Информация и природозащита” разказва за тях в документалния филм „Лековитото злато на България” и в десетки рубрики, излъчени по Българско национално радио.

България е основен и утвърден доставчик на билки за целия Свят. Това се дължи на няколко малко известни факта:
- Българската лечебна флора е най-богатата в Европа. Разнообразният релеф, геология и почви, специфичните микроклиматични условия обуславят богатството и разнообразието от видове растения. Това е нашето конкурентно предимство, защото няма друга страна в Европейския съюз с подобни природни ресурси, която може да предлага такива количества качествени билки.
- 770 вида, или 19% от всички видове растения у нас, са лечебни. Повечето от тях, около 760 вида се срещат в дивата природа.
- Имаме традиции в култивирането на 30-40 вида лечебни растения и добри български сортове. В най-големи количества се отглеждат кориандър, лавандула, маслодайна роза, маточина, мента.
- Блатно кокиче, бял оман, бял риган, дилянка, жълта папаронка (мак), исоп, лечебна ружа, мурсалски чай и седефче са застрашени от изчезване видове. Те са ценни за фармацията и медицината, но събирането им от диворастящи находища е забранено. Култивират се успешно у нас. България е единствена или една от малкото, които ги предлагат на международния пазар. От тях може да се печели добре, като при това се опазва дивата природа.
- Нашите билки са едни от най-богатите на биологично активни вещества и затова се търсят на международния пазар.

По Света се произвеждат все повече продукти от лечебни растения. Затова и се търгуват все повече билки. Над 40% от лекарствените препарати са от растителен произход, защото не могат да се добиват по синтетичен път. Ежегодният ръст на продажби на лечебни растения е 8-10%. Интересът към препарати от изцяло растителни съставки, в развитите страни, постоянно расте.

С територия десетки пъти по-малка от тази на Индия и Китай, пропорционално на площта си, страната ни ги изпреварва по количества годишен износ - около 17 хиляди тона сушени или замразени билки. Според едни от най-опитните експерти в сектора, една четвърт от народа ни може да се препитава с билки, ако ги ползваме разумно и ги преработваме тук, у нас.

2016 © Всички права запазени. | Developed by Pixenity